Zomergroente: 5 x Courgette

In de vorige post van healthy on a budget, ging het over de wondere wereld van de avocado. Helaas is het  geen typisch Nederlandse fruitsoort en bezit daarom het hele jaar door eenzelfde prijs. Courgette daarentegen, is een typische zomergroente. Makkelijk in je eigen moestuin te verbouwen, goedkoop, voedzaam en erg veelzijdig! Wist je trouwens dat courgettes onrijp geoogst worden? Als je ze laat groeien kunnen ze uitgroeien tot de grootte van een pompoen! En nee, je hoeft geen vegetariër te zijn om deze groente op je bbq te gooien. Er zijn talloze mogelijkheden. Kijk je mee?


  1. Broccoli/Courgette soep.

Mijn favoriete soep dat ook nog eens makkelijk te maken is. Vorig jaar maakte ik de soep wekelijks, tot groot ongenoegen van meneer. Tja, soepen zijn nou eenmaal geen mannending. Gelukkig is de soep ook prima als lunch.

Benodigdheden:

  • 1 middelgrote broccoli
  • 1 courgette
  • 1,5 bouillonblokje
  • Gesnipperde ui

courgette soep

Fruit de ui in een scheut olijfolie en voeg vervolgens de gesneden courgette toe. Bak deze 2 minuten en voeg vervolgens een liter water en de stronkjes broccoli toe. Laat het water koken voor +/- 15 minuten. Controleer of de broccoli goed doorgekookt is. Wanneer dit het geval is, pureer het geheel dan met een staafmixer tot een smeuïge soep. Tip: Voeg wat geitenkaas toe voor een romige smaak!

 

2. Pasta van courgette (ofwel courgetthi)

Jawel, de spaghetti voor een koolhydraat arme maaltijd! Mocht je zin hebben in een luchtig diner of lunch, probeer dan zeker eens deze nieuwe hype op voedselgebied. Verantwoord, makkelijk en ook nog eens heerlijk door de toevoeging van mijn favoriete dressing: pesto! Het recept komt uit het Voedselzandloper kookboek.

courgetthiBenodigdheden:

  • 3 courgettes
  • 1 ui
  • 100 gr kerstomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el pesto
  • 20 gr pijnboompitten

Was de courgettes en schaaf er dunne sliertjes van met een dunschiller, mes of mandoline. Snipper een uitje en hak de knoflook fijn, fruit deze vervolgens in wat olijfolie. Voeg de kerstomaatjes toe en bak een kleine minuut mee. Voeg vervolgens de courgette sliertjes toe en verhit deze tevens in de pan mee. Voeg als laatste de pesto toe en meng het geheel door elkaar. Rooster de pijnboompitten in een aparte koekenpan tot ze goudbruin zijn. Let op, dit gaat erg snel!

Serveer de pasta met de kerstomaatjes en garneer met de pijnboompitten.

 

3. Gevulde courgette met (vegetarisch) gehakt.

Dat vegetarische gedeelte is voornamelijk op mij van toepassing, maar rundergehakt is voor een vleeseter ook helemaal prima! Dit is zo’n typisch gerecht wat kinderen ook heerlijk vinden, mede door de gesmolten kaas. En ook hier geldt; gemakkelijk, gezond en goedkoop 😉

 

 

Benodigdheden voor 2 gevulde courgettes:

  • 2 courgettes
  • 300 gr gehakt
  • 70 gr champignons
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tl sambal
  • 75 gr geraspte kaas of geitenkaas

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Was ondertussen de courgettes en snij ze in de lengte doormidden. Hol de courgettes uit met een theelepel en stop het vruchtvlees in een schaal. Snijd de paprika en champignons in kleine blokjes en snijd daarnaast ook de knoflook en ui fijn. Stop alle groenten in 1 schaal en voeg sambal, peper en zout toe, roer door elkaar. Bak het gehakt rul en voeg vervolgens het groentemengsel toe, bak deze voor een paar minuten mee. Leg de courgettes naast elkaar in een ovenschaal en vul ze met het gehakt/groente mengsel. Strooi de geraspte kaas er overheen en zet voor 15 minuten in de oven. Zet vervolgens nog 3 minuten (voorzichtig) de grillstand van je oven aan voor een knapperig kaaskorstje.

 

4. Courgette mini-pizza’s

Ideale snack voor een zondagmiddag, of gewoon lekker als side-dish. De salami geeft de mini pizza’s een extra bite. Vegetarisch? Kies dan voor een sterke kaas, zoals geitenkaas of oude kaas.

Benodigdheden:

  • 1 courgette
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr geraspte jonge kaas
  • Kleine plakjes chorizo
  • Gedroogde oregano

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Schep de inhoud van het blikje tomatenpuree in een pannetje en plaats op laag vuur. Pers de tenen knoflook boven het pannetje uit, voeg de olijfolie toe en roer door elkaar. Breng de saus op smaak met wat peper. Snijd de courgette in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg de plakken courgette hierop. Besmeer de plakken met de tomatensaus. Beleg ze met een plakje chorizo en bestrooi vervolgens met de geraspte kaas. Plaats in de oven voor 15 minuten en bestrooi de pizza’s na afloop met oregano.

 

5. Courgette op de barbecue.

All time favourite tijdens elk barbecue feestje: gegrilde courgette. Vooral lekker als ‘ie doordrenkt is van de olijfolie en rijk in kruiden. Ook toe te passen op een groentespies met o.a. paprika, aubergine en cherry tomaten. Hoe je deze marinade maakt? Heel simpel.

courgette barbecue

Benodigdheden:

  • Flinke scheut olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • Potje provencaalse kruiden

Meng alle ingrediënten in een kom en zorg dat de teentjes knoflook goed uitgeperst zijn. Doordrenk de spies of de plakken courgette in de marinade en grillen maar!

 

 


 

Related posts:

Anne

30 jaar, mama van Mats en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit en is daarom met Budgetmeisje gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *