Healthy on a budget: Havermout-honing muffins

Ik ben dol op de taartjes, muffins en koekjes van Starbucks, naast zijn koffie specialiteiten natuurlijk. Vooral tijdens mijn trip naar New York spendeerde ik er dagelijks minstens een half uur. Tijdens zo’n tripje verbrand je de nodige calorieën ook wel, maar terug in Nederland is het gewoon weer ‘normaal doen’. Toch mis ik die Amerikaanse heerlijkheid wel. Gelukkig zijn er talloze gezonde variaties te bedenken waardoor je blueberry muffins zonder schuldgevoel zelfs voor ontbijt kan aanzien. Vandaag deel ik een suiker, lactose- én botervrije variant met jullie.   –>


 

 

Oké, ze zijn niet zo luchtig en vettig als de ‘normale’ muffins die we kennen, maar wat is nog eigenlijk normaal te noemen? Tegenwoordig vliegen de skinny-varianten in allerlei taartjes en koekjes ons om de oren en vaak zijn ze net zo goed te verorberen als de ongezonde variant. Ik moet eerlijk bekennen dat ik liever een bananenbrood eet dan dat ik een plak zompige cake wegkauw die vervolgens als een steen in mijn maag valt.

Deze havermout/honing muffins zijn – zoals ik eerder noemde- ook als ontbijt goed te doen. Vooral vanwege het vullende effect van onze ouderwetse havermout, de luchtigheid van Griekse yoghurt en het zoete van de blauwe bessen. Zorg ervoor dat je oven alvast is voorverwarmd op 180 graden en zet de cakevormpjes alvast klaar. Belangrijk: vet de vormpjes ook even in om te voorkomen dat je ze uit het papier moet peuteren.

Ingrediënten:


  • 120 gram patentbloem
  • 80 gram havermout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 225 gram Griekse yoghurt
  • 80 gram honing
  • 60 ml melk (of amandelmelk)
  • 2 tl vanille aroma
  • 140 gram blauwe bessen (diepvries)
  • 1 el bloem

havermout muffins

Bereiding:


Meng alle droge ingrediënten met elkaar in 1 kom. Dus de bloem, havermout, bakpoeder, kaneel en het zout.

Pak een andere kom en klop hierin het ei los. Voeg vervolgens de yoghurt, honing, melk en vanille toe en meng goed met elkaar.

Voeg nu de natte ingrediënten aan het ‘droge’ mengsel toe en maak er een samenhangend deeg van met behulp van een mixer.

Voeg 1 el bloem toe aan het kopje met blauwe bessen. Dit voorkomt dat ze naar de bodem van de muffins zakken en eventueel kapot springen. Voeg daarna de bessen toe aan het deeg.

 

havermout yoghurt muffinsVerdeel het deeg over de 12 vormpjes en bak de muffins in 20-22 minuten gaar. Laat ze vervolgens 5 minuten afkoelen, dan zijn ze prima te eten! Bewaar de muffins op een droge plek op kamer temperatuur, dan zijn ze nog een week goed. Muffins over? Vries ze dan in en consumeer binnen 3 maanden.

 

havermout yoghurt muffins

 

 

 

Hier gingen ze als zoete broodjes over de plank. Mee naar het werk, snel als ontbijt of lekker als tussendoortje. Het kan allemaal met deze havermout/honing muffins. Ik ben onwijs benieuwd of jij ze ook gaat maken!

budgetmeisje

Related posts:

Anne

30 jaar, mama van Mats en tevens modaal verdiener. Wil zoveel mogelijk uit haar budget halen wat erin zit en is daarom met Budgetmeisje gestart.

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *